събота, 12 април 2008 г.

Преди 24-ия кръг

В Събота и неделя ще се изиграе 24-ият кръг в „А” група, като на пръв поглед се очаква най-интересно да бъде на мачовете на изпадащите отбори, тъй като в челото на класирането вече почти всичко е ясно. Лидерът ЦСКА приема Локомотив (Пд) по пътя към титлата, а настоящият шампион Левски е домакин на Видима-Раковски. Борещият се за третото място тим на Литекс посреща Славия в Ловеч, а конкурентите им за бронзовите медали Локомотив (София) са гости на Беласица.

Програма и класиране преди 24-ия кръг в "А" група

Събота - 17,00 часа:
Ботев (Пд) - Марек
Беласица - Локо (Сф)
Спартак (Вн) - Пирин
18,00 часа:
Литекс - Славия
19,00 часа: Черноморец - Черно море
ЦСКА - Локо (Пд)
Левски - Видима-Раковски
Неделя - 17,00 часа:
Вихрен - Берое


1. ЦСКА 23 18 5 0 36:8 59
2. ЛЕВСКИ 23 15 4 4 42:14 49
3. ЛОКО (СФ) 23 12 7 4 41:25 43
4. ЛИТЕКС 23 12 6 5 36:18 42
5. СЛАВИЯ 23 11 6 6 30:21 39
6. ЧЕРНО МОРЕ 23 10 6 7 31:23 36
7. ЧЕРНОМОРЕЦ 23 9 8 6 28:23 35
8. ПИРИН 23 10 5 8 23:19 35
9. ЛОКО (ПД) 23 9 6 8 24:18 33
10. БОТЕВ (ПД) 23 7 6 10 28:38 27
11. БЕРОЕ 23 6 5 12 17:23 23
12. ВИХРЕН 23 6 5 12 16:23 23
13. МАРЕК 23 5 3 15 15:42 18
14. СПАРТАК (ВН) 23 4 5 14 13:31 17
15. БЕЛАСИЦА 23 4 4 15 12:35 16
16. ВИДИМА-РАКОВСКИ 23 3 5 15 12:43 14




Агенция "Фокус"
ЦСКА отказа на Локо (Пд) за тримата "наемници"

ЦСКА отказа на шефовете на Локо (Пд) да използва пратените под наем в пловдивския клуб Иван Иванов, Стойко Сакалиев и Александър Бранеков да вземат участие в двубоя между двата отбора в събота. „Помолихме ЦСКА, предвид на кадровите проблеми, които имаме, да ни разрешат да използваме футболистите, които са ни преотстъпили, червените обаче ни отказаха. Те са в правото си да го направят и ние трябва да се съобразим с това. Предполагам, че по този начин те искат да си осигурят лесен успех”, заяви наставникът на пловдивчани Драган Канатларовски. Според него кадровите проблеми, които засипаха отбора напоследък, са шанс за изява на футболистите, които по-рядко участват в официалните срещи. Македонецът не смята да се разделя с нито един от своите играчи до момента. „Изготвили сме индивидуална статистика за всеки един футболист и всички ще имат шанс да се докажат до края на първенството. Ако някой не пасва на начина, по който искам да изглежда Локомотив, вероятно ще се разделим с него, но това в никакъв случай не означава, че даденият футболист е слаб.”
Вчера заедно с изпълнителния директор Николай Курбанов Канатларовски посети Банско, за да огледа базата, на която локомотивци се подготвят през лятото, предаде кореспондент на Агенция Фокус.

Агенция "Фокус"
Букмейкър смята ЦСКА за абсолютен фаворит срещу Локо (Пд)

ЦСКА е абсолютен фаворит срещу Локо (Пд) в мача от 24-ия кръг на "А" група според водещия световен букмейкър "Sportingbet". Залози за победа на столичния тим на стадион "Българска армия" в събота се приемат при коефициент 1,20. Равенството е оценено с 5,25, а евентуална победа на Локо (Пд) с 11,00. "Sportingbet" приема залози и за останалите мачове от кръга през уикенда:
БЕЛАСИЦА - ЛОКО (СФ) 3,00 (1); 3,30 (Х); 2,10 (2)
БОТЕВ (ПД) - МАРЕК 1,35; 4,20; 7,50
СПАРТАК (ВН) - ПИРИН 1,91; 3,20; 3,60
ЛИТЕКС - СЛАВИЯ 1,30; 4,33; 9,00
ЧЕРНОМОРЕЦ - ЧЕРНО МОРЕ 2,00; 3,00; 3,60
ЛЕВСКИ - ВИДИМА-РАКОВСКИ 1,05; 9,00; 21,00
ВИХРЕН - БЕРОЕ 1,40; 3,80; 7,50

Агенция "Фокус"
Временният треньор на Локо (Сф) поиска спокойствие за отбора

"На Локомотив София му е нужно само спокойствие. Иначе играчите са добре подготвени, благодарение на г-н Грозданов и аз им вярвам. Освен спокойствие, не е нужно много. Може би малко повече бързина и агресивност и съвсем леки тактически корекции, за да вземем важния мач срещу Беласица, преди който и ние, и домакините, сме поставени до стената“, ", обяви временният наставник на отбора Димитър Васев пред "Дарик радио". Той заяви, че се е концентрирал изцяло за утрешната среща в Петрич и не мисли затова дали ще остане начело на тима и след нея. Васев ще води отбора заедно с другия помощник треньор Тони Велков.
Локомотив тренира днес от 15:30 часа в „Надежда“ и след това потегля за Сандански, където ще бъде на лагер до мача. Единствените две промени в групата в сравнение с дербито срещу Литекс са завръщането на изтърпелия наказанието си Иван Пасков и отпадането на контузения Диян Дончев.

Агенция "Фокус"
Отборът на Беласица се надява на втора домакинска победа срещу Локомотив (София)

За предстоящия домакински мач на Беласица с Локомотив (София) утре, старши треньорът на петричкия клуб Альоша Андонов няма да може да разчита на трима от основните си футболисти. Това са трайно контузените Орловски и Личков и сега към лазерета на тима след последния мач с Пирин се присъедини и Господинов. Новината за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин съобщи старши треньорът на клуба от Петрич Альоша Андонов. Младият наставник се надява тези играчи, които излязат на терена утре да заместят достойно своите съотборници, които играха преди това. Относно оставката на старши треньорът на столичните „железничари” Стефан Грозданов - Андонов коментира: „Локомотив със Стефан Грозданов и без него са притиснати до стената. Само, че докато те се борят за място в зона УЕФА, ние сме на другия полюс да останем в „А” група. Така, че напрежението и натискът ще е голям в психологически аспект. Нашият отбор излиза за победа, а до колко ще я постигнем ще си проличи на терена”, завърши Андонов. Младият специалист не е доволен от представянето на Беласица през пролетния дял на първенството, тъй като отборът се прибра в Петрич без точки от мачовете със Спартак (Варна), Вихрен (Сандански) и Пирин (Благоевград). Единствената причина за това според него е непостоянството в играта на неговите възпитаници. „На моменти играем добре, на моменти заспиваме. Правим груби грешки и сами се наказваме”, така коментира последните мачове на своя отбор Альоша Андонов.

Агенция "Фокус"
Все още не желая да коментирам предстоящата селекция, заяви Станимир Стоилов

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде редовния си брифинг за журналисти пред утрешната среща с Видима Раковски в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". "На този етап не желая да коментирам темата за селекцията през следващия сезон, още повече докато тече първенството. Още повече имаме и мачове с някои отбори, за чиито играчи става въпрос. Не искам да нажежаваме обстановката. Всякакъв коментар може да се отрази зле върху играчите, а и върху отношенията между клубовете. След като завърши първенството ще обявим кои играчи евентуално ще привлече Левски. Селекцията в Левски ще бъде зависима и от това дали Игор Томашич ще остане при нас или ще напусне. Ако Игор остане, а Лусио Вагнер и Шакиб Бензукан оздравеят напълно, то няма да привличаме защитник. Трябват ни трима класни футболисти с голямо име. Ще продължим да налагаме и младите в отбора", заяви Стоилов на редовната си пресконференция.

Агенция "Фокус"
Пирин замина за Варна за предстоящия мач със Спартак

Отборът на Пирин (Благоевград) замина с един ден по-рано за Варна за предстоящия мач от 24-ия кръг на „А” група със Спартак, който започва утре от 17.00 часа на стадион „Тича” в морската ни столица. В клубния автобус се качиха 19 играчи, като за Варна отпътува и Борислав Хазуров, който се оплакваше от болки в крака. Към 18.00 часа в курорта „Златни пясъци” играчите на елитния благоевградски тим ще направят една тренировка, след което старши треньорът на Пирин Петър Цветков ще обяви стартовия състав за утрешния мач. Настроението в лагера на „зелените” е боево и всички очакват да се получи хубав мач, а Пирин да победи, съобщи за радио ‘‘Фокус’’ -Пирин изпълнителният директор на клуба Малин Халачев.

Агенция "Фокус"
Пирин отива за победа срещу Спартак във Варна, закани се президентът Николай Галчев

Президентът на Пирин Николай Галчев, заяви за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин , че не е получавал предложения за финансово стимулиране от страна на застрашените от изпадане отбори за победа на неговият клуб срещу Спартак във Варна, утре. Клубният шеф заяви, че тези неща не стоят на дневен ред и на преден план в отбора. „Отиваме във Варна и играем категорично за победа, защото искаме още от първата година на отбора в „А” група той да се стабилизира и това да му даде самочувствие да върви напред и за в бъдеще. Ние не разчитаме на такива помощи. Това е нелепо. Тези форми на финансово стимулиране ще развалят климата в отбора, така че съм против такива действия. Ние отиваме във Варна с явната настройката за трите точки. Имаме тази възможност. Амбицирани сме за победата, най-вече от това, че по един нелеп начин загубихме трите точки в Благоевград през есенния дял на първенството”, коментира Николай Галчев. Според него отборът има сили и амбиция да изпълни до края на първенството поставената цел, класиране 6-о -8-о място и евентуално участие в турнира „Интертото”.

Агенция "Фокус"
Цяла България видя кой заслужава да е трети, заяви Михаил Венков

"Цяла България видя кой заслужава третото място", заяви българския национал на Литекс (Ловеч) Михаил Венков пред официалния сайт на клуба. "Винаги сме уважавали Локомотив, но в сряда тотално ги надиграхме и доказахме, че в момента превъзхождаме всички отбори. Жалко, че загубихме доста точки през есента. Сега можехме да се борим за титлата", категоричен е левият бек.
Венков каза няколко думи за предстоящия мач със Славия в събота от 18:00 часа в Ловеч. "Трябва да повторим играта от Надежда. Успеем ли, няма да имаме проблеми. Няма как да допуснем подценяване. Нито в първенството, нито за Купата на България. И там сме фаворити и съм сигурен, че трофеят това лято ще пристигне в Ловеч".

Агенция "Фокус"
Литекс два дни на лагер преди мача със Славия

Футболният отбор на Литекс (Ловеч) е на лагер в Бялка от четвъртък. В петък футболистите бяха пуснати за няколко часа в града, а в 18,00 часа ще направят тренировка. След заниманието тимът отново се събира на режим в ловното стопанство, съобщава официалният сайт на клуба.
Миодраг Йешич ще избира титулярния състав за сблъсъка с "белите" от 18-те за дербито с Локо (Сф) в сряда, приключило 2:1 за "оранжевите".
Литекс приема Славия в мач от 24-ия кръг на "А" група утре, а в сряда на градския стадион в Ловеч е полуфиналът за Купата на България с Ботев.

Агенция "Фокус"
Марек със сериозни кадрови проблеми преди мача с Ботев (Пловдив)

Марек изпитва сериозни кадрови проблеми преди двубоя от 24-ия кръг на „А” футболната ни група срещу Ботев (Пловдив) . В утрешната среща за дупнишкия тим участие няма да могат да вземат братовчедите Анжело и Янек Кючукови, Даниел Белчев, които лекуват контузии както и Светослав Георгиев, който беше наказан за една среща от дисциплинарната комисия на БФС за реплики към съдията в последния мач срещу Левски. Старши треньорът на Марек Стоян Коцев съобщи за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин , че отборът от вчера се намира в Пловдив. Причината за това е да могат футболистите да прекарат повече време заедно и да обмислят думите на треньора и да се отърсят от психологическия срив, в който изпаднаха след последните неуспешни мачове. Опитният специалист заяви, че празните трибуни на стадион „Христо Ботев” в Пловдив е в полза на неговите играчи, но той не е привърженик на това да се играе без публика, защото се губи зарядът в мача, сподели Коцев. Въпреки не равностойните заместници на отсъстващите за утрешния мач, Коцев се надява тези момчета, които ги заместят да оправдаят доверието му. „Преди два кръга се представихме добре в Пловдив, защо и този път да не си тръгнем с точка от града на тепетата, завърши футболният специалист.

петък, 11 април 2008 г.

ПОЛУФИНАЛИТЕ ЗА КУПАТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

Двата полуфинала в турнира за Купата на България идната сряда ще бъдат излъчени по телевизията разкри за Гонг шефът на ПФЛ Валентин Михов.

„Постигнали сме договорка с две телевизии, които ще предават мачовете. Калиакра – Черно море заляга в схемата на БНТ, а телевизия Евроком-България пожела срещата в Ловеч между Литекс и Ботев и също ще я предава пряко”, коментира Михов.

Така идната сряда феновете на футбола ще имат възможност да гледат и двата двубоя, които се засичат само в рамките на 15 минути, ако няма продължения и дузпи в Каварна. Мачът между Калиакра и Черно море започва от 17:30 в сряда, а двубоят Литекс-Ботев е насрочен за 19:00.

Отпускат 1500 билета на Черно море

Ще направя обаче жест към Черно море, тъй като имат великолепна публика, която уважавам, заяви кметът на Каварна Цонко Цонев.

Калиакра ще отпусне 1500 билета на Черно море срещу цена от 4 лева за 1/2-финалния мач за купата в сряда в Каварна. Това обяви кметът на града и спонсор на каварненци Цонко Цонев. Той уточни, че по наредба на гостите се полагат 500 билета, тъй като това е 10 процента от капацитета на стадиона.

„Ще направя обаче жест към Черно море, тъй като имат великолепна публика, която уважавам. Освен това много фенове на „моряците“ си спомнят с носталгия за своя любимец Вили Вуцов и ще имат възможност да го гледат“, коментира Цонев. Според него Черно море е фаворит в двуб.

www.donbalon.eu

ТИМ и Гришата - договорката е невъзможна

Автор: Георги Симеонов

Черно море копира Литекс, но ловешкия тим е безспорен фаворит за купата

Турнирът за Купата на България е пред своя финал. Днес жребият определи съперниците в двата полуфинала. Литекс и Калиакра приемат съответно Ботев и Черно море, което на практика предопределя изходът на тези двубои.

Дали, за да разведри атмосферата, или просто от куртоазия към промъкналия се между капките тим от Каварна домакинът на проявата Валентин Михов буквално каза:

"Най-голямото шоу ще е за финала да се класират Калиакра и Ботев. Жална им майка на Черно море, ако им се наложи да играят на осветление в Каварна, защото не са свикнали на блестящите прожектори...“

Тези думи на шефа на Лигата могат да се възприемат повече, като вид предупреждение, че турнирът за купата има свои закони, които понякога не кореспондират с футболната логика. Някой със сигурност ще добави, че в най-популярната игра трудно може да се търси логика, но у нас това правило не важи в пълна степен. И все пак фактът, че другата сряда в Каварна ще се играе единият от двата полуфинала идва да подскаже, че България трудно, но безвъзвратно се разделя с миналото си.

За втори път през този век, след 2001 година, когато финалът за купата на България противопостави Литекс и Велбъжд трофеят ще отиде във витрината на провинциален клуба.

Без съмнение сега Литекс е безспорният фаворит, но който е подценявал Ботев Пловдив винаги е съжалявал. Питайте в Надежда...

Изходът от другия полуфинал в Каварна също е предизвестен. Все пак Черно море особено след завръщането на Алекс и отпушването на Миро Манолов е един от най-стойностните отбори у нас. Така че на 14 май, може би във Сливен ще станем свидетели на сблъсък между Литекс и Черно море.

С наближаване на мача ще има доста анализи и прогнози, но със сигурност битката ще е жестока поне по две причини.

Първата е чисто спортно-техническа. А именно кой от двата тима е по-добър, въпреки че от психологическа гледна точка финалът на какъвто и да е турнир има своите неписани правила.

Втората причина се крие в откритото противоборство между двата клуба, зад които стоят сериозни капитали. Колкото и да бягат от сравненията моряците очевидно копират Литекс, както по структура, така и по организация. Откакто на „Тича“ се смени мениджърският екип и прякото управление бе поето от групировката ТИМ отборът изглежда съвсем различен. Целите са други, заплащането е друго, а и отношението на съдиите коренно е променено. Дали някой може да даде пример кога на мач между Черно море и столичен гранд, в случая Левски реферът е свирил 60 на 40 в полза на домакините? Даже и по времето на покойния Илия Павлов подобни неща не се бяха случвали, което най-малкото говори ако не за друго, то поне за респект.

За щастие договорката купа-шампионат в този случай е изключена и в това се съдържа чарът на предстоящия финал. А подгрявката за него ще е на 30 април, две седмици преди финала за купата, когато моряците приемат оранжевите. Генералната репетиция ще даде някакви анонси за финала, но нищо повече. Литекс е абсолютен фаворит, не само заради Йешич, Сандриньо, Том, Нифлор, Камбон, Юрас, Йеленкович и целият чуждестранен легион окупирал града на покрития мост. Простата статистика показва, че тази пролет ловчанлии са най-силно представящият се отбор, независимо от конфузната загуба в Севлиево.

Срещу тях ще бъдат споменатите Манолов, Алекс, както и Томаш, Даниел Георгиев и сие. Именно тези футболисти ще имат доста по-сериозна мотивация, което увеличава и шансовете им за приземяване на фаворита. А целта освен купата са и евротурнирите. Ясно е, че оранжевите са почти сигурните бронзови медалисти от шампионата, което им дава излаз за Европа. Това обаче ще отвори място за 4-ия в класирането, а не за финалиста за купата. За подобно място в крайното подреждане шансовете на варненци са илюзорни.

Едва ли има лаик, който би повярвал или си помислил, че Литекс ще полегне на Черно море, за да им издаде европейска виза. Така че ни очаква един финал, който ако не друго със сигурност ще е много интересен, каквито между другото са повечето сблъсъци в този турнир



www.donbalon.eu