вторник, 9 декември 2008 г.

Черно море шампион!? А защо не

Автор: Желю Станков



Досега варненци кротуваха, но вече ни показаха, че искат титлата

Помните ли как преди няколко години в стила на умрялата лисица Локомотив Пловдив стана шампион на България, като някъде по средата на първенството започнаха спекулации с коефициентите за първенец на страната. И в крайна сметка смърфовете взеха златото, а букмейкърите олекнаха със сериозни суми.

А сега ще ви предложим коефициентите на някои компании за шампионска титла на Черно море за сезон 2008/2009 година:
Еврофутбол – 100.00
Balkanbet – 80.00
Sportingbet – 34.00

За да съществува такава разлика в числата, значи има нещо, върху което трябва да се разсъждава. И то е – имат ли варненци амбиции и реални шансове за триумф.
Първо, Черно море има вероятно най-богатия собственик, съпоставимо с останалите инвеститори в българските клубове, като забележката е, че Прамод Митал реално не се занимава с ЦСКА. Популярният холдинг ТИМ на този етап не е подкарал през просото футболния си отрасъл и през последните години Черно море напредва бавно, с нормални темпове, но така беше и в началото при Локомотив Пловдив и Георги Илиев. Досега можеше да се смята, че хората от стадион “Тича” харчат разумно, като се придържат към някаква нормална последователна политика. Лека-полека обаче започнаха да се появяват признаци на агресия, точно такава, каквато направи Локомотив Пловдив.

Последната индикация на агресията бе свързана с един стратегически мач, който се игра в сряда в Перник. Там противно на някои очаквания Черно море бе отстранен от Миньор в турнира за купата на България. Ако сте наблюдавали внимателно този мач, не може да не ви е направило впечатление, че варненския тим с поведението си показваше, че не иска да спечели. Ако това ви струва прекалено идиотско, ви съветваме да си припомните двете най-чисто положения на варненци накрая. При едното нападател насочи с глава топката право в ръцете на вратаря на Миньор, а при другото футболист на Черно море, който бе сам срещу Иво Иванов, вместо да шутира, върна топката на дузпата.

Ясно е, че тази игра е непредвидима и в нея няма логика, а друго правило е, че мач с мач не си приличат. Да де, но преди няколко дни същият Черно море с лекота разгроми същия Миньор с 4:0 в двубой за първенство. Разликата в класите на двата противника е огромна и ни се струва повече от подозрително това, че в ролята си на губещ, Черно море не създаде реални опасности и играчите видимо не дадоха всичко от себе си, за да се доберат поне до изпълнения на дузпи.

С две думи, налице са всички предпоставки, че варненския дрийм-тим отписа турнира за купата на България. Защо ли? За да завършим с темата за болните мозъци, ще споменем, че последния шампионатен мач на Черно море през пролетта е именно срещу Миньор и то в Перник. Можете още отсега да си запишете някъде, че тази среща ще завърши с победа за варненци. Класически бартер!? С една единствена уговорка, че дотогава много вода ще изтече и не се знае дали на Черно море тези точки ще му трябват. Но по този начин варненския тим си гарантира страховит финален шампионатен спринт, като се има предвид, че в предните два кръга отбора на Никола Спасов играе във Варна с отчаяния Спартак и винаги услужливия Славия.

Ако погледнете цялата пролетна програма на Черно море за пролетта, ще видите, че зелено-белите приемат на своя стадион всички кандидати за титлата – Левски, ЦСКА и Литекс. Разликата между варненци и сините есенни водачи е 7 точки, които са и много и малко.
Интересното в цялата работа е, че необявените все още амбиции за първо място се появяват неслучайно. Стратезите от ТИМ вероятно са решили, че сега е момента и те да се наиграят, защото обстановката наоколо е повече от благоприятна.

Трудно би се намерил по-подходящ момент за атака на шампионската титла от нястоящия, защото както споменахме, точковата разлика с първите в таблицата не е отчайващо голяма. След това е необходимо да признаем, че нито Левски, нито ЦСКА, нито Литекс са достатъчно стабилни. Сините побеждават, но трудно и напоследък най-вече заради Гонзо, червените нито са живи, нито са мъртви, а оранжевите винаги се провалят, когато трябва да направят важна крачка.

В условията на тази нестряскаща конкуренция, Черно море може да се промъкне към челото и вече го прави. Стара максима е, че в последните двайсетина години трудно се става шампион без “това-онова”, като дори в общественото съзнание се намърда и понятието “граница на допустимото”, като за примери могат да се посочат безметежните и дори арогантни походи на Литекс и Локо Пловдив за единия полюс и Левски за другия полюс, а ЦСКА е някъде по средата.

Докато преди време имаше сателитни системи и почти всеки шампион си образуваше и поддържаше такава, сега всичко се купува и продава на момента, за конкретния случай и без следващи ангажименти. Помним и за агресията на Локомотив София, който опря до един единствен мач за титлата, но загуби от Левски.

Друго условие е съдийския комфорт, а Черно море меко казано не се оплаква от липсата на такъв, а реферите се назначават и командват от варненеца Димо Момиров. За влиянието на варненци по този въпрос говори и фактът, че може бе единствения неподкупен съдия Димитър Димитров – Каубоя бе изваден от занаята след мача Черно море – Локо София, завършил с червен картон за зелено-белия Масена Моке и с победа за столичани.

А най-важното за един претендент е все пак да има и добър отбор, какъвто варненци със сигурност имат. Последната индикация за целите на Черно море са непрекъснатите от няколко месеца опити за старши треньор да бъде привлечен Димитър Димитров – Херо. На “Тича” все по-усилено се говори и за сериозна зимна селекция, като вече се спомена за интерес към Саша Симонович от Локомотив Мездра.

Разбира се, всичко това в никакъв случай не е вадете на чифте пищови на гол тумбак. Както вече споменахме, собствениците на Черно море нямат проблеми с осигуряване на финанси за клуба. Детско-юношеската школа е на много прилично ниво, както и цялата организация на клуба. И не на последно място – варненци са единствени у нас, които строят нов футболен стадион. Съоръжението трябва да завършено до година-две, а както спомена единия от босовете Иво Каменов, арената ще се издържа от 40-етажен хотел и други развлекателни и търговски обекти.

Ясно е, че идеята е на въпросния нов стадион е да се играят и международни мачове. А за да стане това факт, Черно море трябва да играе в евротурнирите редовно. А под “евротурнирите” не трябва да разбираме само УЕФА. Да, става въпрос за Шампионска лига. Може на някои това да се струва несериозно, но последните събития показват, че варненци вече се целят в първото място. Левски, ЦСКА и Литекс със сигурност не са съгласни, но е факт, че в новия футболен ред в България има още един кандидат за титлата. Вярно е, че така мислехме и за Локо Пловдив, но на “Лаута” направиха един фойерверк и се върнаха в посрледствеността. Докато при Черно море програмата е дългосрочна и останалите трябва да се съобразяват с това.