петък, 11 април 2008 г.

ТИМ и Гришата - договорката е невъзможна

Автор: Георги Симеонов

Черно море копира Литекс, но ловешкия тим е безспорен фаворит за купата

Турнирът за Купата на България е пред своя финал. Днес жребият определи съперниците в двата полуфинала. Литекс и Калиакра приемат съответно Ботев и Черно море, което на практика предопределя изходът на тези двубои.

Дали, за да разведри атмосферата, или просто от куртоазия към промъкналия се между капките тим от Каварна домакинът на проявата Валентин Михов буквално каза:

"Най-голямото шоу ще е за финала да се класират Калиакра и Ботев. Жална им майка на Черно море, ако им се наложи да играят на осветление в Каварна, защото не са свикнали на блестящите прожектори...“

Тези думи на шефа на Лигата могат да се възприемат повече, като вид предупреждение, че турнирът за купата има свои закони, които понякога не кореспондират с футболната логика. Някой със сигурност ще добави, че в най-популярната игра трудно може да се търси логика, но у нас това правило не важи в пълна степен. И все пак фактът, че другата сряда в Каварна ще се играе единият от двата полуфинала идва да подскаже, че България трудно, но безвъзвратно се разделя с миналото си.

За втори път през този век, след 2001 година, когато финалът за купата на България противопостави Литекс и Велбъжд трофеят ще отиде във витрината на провинциален клуба.

Без съмнение сега Литекс е безспорният фаворит, но който е подценявал Ботев Пловдив винаги е съжалявал. Питайте в Надежда...

Изходът от другия полуфинал в Каварна също е предизвестен. Все пак Черно море особено след завръщането на Алекс и отпушването на Миро Манолов е един от най-стойностните отбори у нас. Така че на 14 май, може би във Сливен ще станем свидетели на сблъсък между Литекс и Черно море.

С наближаване на мача ще има доста анализи и прогнози, но със сигурност битката ще е жестока поне по две причини.

Първата е чисто спортно-техническа. А именно кой от двата тима е по-добър, въпреки че от психологическа гледна точка финалът на какъвто и да е турнир има своите неписани правила.

Втората причина се крие в откритото противоборство между двата клуба, зад които стоят сериозни капитали. Колкото и да бягат от сравненията моряците очевидно копират Литекс, както по структура, така и по организация. Откакто на „Тича“ се смени мениджърският екип и прякото управление бе поето от групировката ТИМ отборът изглежда съвсем различен. Целите са други, заплащането е друго, а и отношението на съдиите коренно е променено. Дали някой може да даде пример кога на мач между Черно море и столичен гранд, в случая Левски реферът е свирил 60 на 40 в полза на домакините? Даже и по времето на покойния Илия Павлов подобни неща не се бяха случвали, което най-малкото говори ако не за друго, то поне за респект.

За щастие договорката купа-шампионат в този случай е изключена и в това се съдържа чарът на предстоящия финал. А подгрявката за него ще е на 30 април, две седмици преди финала за купата, когато моряците приемат оранжевите. Генералната репетиция ще даде някакви анонси за финала, но нищо повече. Литекс е абсолютен фаворит, не само заради Йешич, Сандриньо, Том, Нифлор, Камбон, Юрас, Йеленкович и целият чуждестранен легион окупирал града на покрития мост. Простата статистика показва, че тази пролет ловчанлии са най-силно представящият се отбор, независимо от конфузната загуба в Севлиево.

Срещу тях ще бъдат споменатите Манолов, Алекс, както и Томаш, Даниел Георгиев и сие. Именно тези футболисти ще имат доста по-сериозна мотивация, което увеличава и шансовете им за приземяване на фаворита. А целта освен купата са и евротурнирите. Ясно е, че оранжевите са почти сигурните бронзови медалисти от шампионата, което им дава излаз за Европа. Това обаче ще отвори място за 4-ия в класирането, а не за финалиста за купата. За подобно място в крайното подреждане шансовете на варненци са илюзорни.

Едва ли има лаик, който би повярвал или си помислил, че Литекс ще полегне на Черно море, за да им издаде европейска виза. Така че ни очаква един финал, който ако не друго със сигурност ще е много интересен, каквито между другото са повечето сблъсъци в този турнир



www.donbalon.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар