понеделник, 18 октомври 2010 г.

Преглед на печата

Преглед на най-важните новини в спортните медии:
Агенция Фокус
Грандизозен скандал разтърси ФИФА, пише на първа страница вестник "Футбол". От ФИФА обявиха официално, че ще разследват твърденията на английския „Сънди Таймс", който излезе с публикация, че двама членове на Изпълнителния комитет са предложили да продадат своя глас при избора за домакин на световното първенство през 2018 година. Вестникът разпространи новината, че служители на централата са направили предложение към техни репортери, които работили под прикритие и са се представили като лобисти за консорциум на американски компании. В информацията се съобщава, че нигериецът Амос Адаму е бил заснет да иска пари за личен проект, а президентът на Футболната конфедерация на Океания Рейналд Темарии от Таити е имал планове да финансира спортни академии. ФИФА трябва да определи на 2 декември в Цюрих домакините на първенствата на планетата през 2018 и 2022 година, но президентът Блатер заяви, че ще отложи избора.

Скандал в Свиленград - съдията прекрати мача с Нефтохимик, продължава на втора страница футболния вестник. Невероятен скандал разтърси 12-ия кръг на Югоизточната "В" група. Двубоят Свиленград - Нефтохимик бе прекратен в 65-ата минута, а причината за това бе нередовно отбелязан гол от домакините, които стигнаха до равенство 2:2 след като играч върна топката от аутлинията с ръка. Въпреки явното нарушение на правилата нито главният съдия Владимир Овчаров от Смолян, нито асистентът му реагираха и позволиха топката да бъде вкарана в мрежата. Това предизвика гнева на играчите на Нефтохимик, които го наобиколиха и поискаха обяснение за решението му. Малко по-късно Овчаров без да се консултира с дежурния делегат, прекрати срещата. Домакините откриха резултата в 35-ата минута, а в 40-ата Васил Даменлиев изравни. Пак той се разписа с глава в 55-ата минута и изведе бургазлии напред за 1:2, но десет по-късно играч на „Свиленград" в невъзможността си да отиграе топката с глава, я върна на терена с ръка и се стигна до 2:2.
„Имам една препоръка към БФС и тя е да вкара служебно „Ботев" (Пловдив) в Б група, тъй като тези криви амбиции се превръщат в сериозен проблем за всички в групата. Нека останалите отбори да са наясно с конфигурацията на силите извън терена и да играят футбол според възможностите си" - заяви специално за БТА изпълнителният директор на „Нефтохимик" Благо Митрев.
Според информация от Зоналния съвет на БФС в Пловдив пък срещата е била прекратена по вина на гостите и такова е мнението на длъжностните лица. При това положение правилникът повелява да бъде присъдена служебна победа за свиленгра-дчани. „Искам да попитам защо този човек за 12 мача ни свири трети мач и то винаги като гости в срещите, където можем да загубим точки. Искам да го попитам дали може да обясни какво точно му каза нашият старши-треньор Ганчо Евтимов, че го отстрани от пейката още в 10-ата минута" - попита още Митрев. Той прояви учудване, че домакините от „Свиленград" не били осигурили никаква охрана за публиката. Нямало нито един полицейски служител, а едва трима частни гардо-ве в напреднала възраст се мотаели по стадиона.
„След като за феновете на „Ботев" (Пловдив) все избират стадиони, подходящи за охрана, искам да попитам защо на нашите мачове се подхожда по друг начин. Може би някой иска да създаде условия за проблеми с нашите фенове и така да бъдем наказани!? Искам да кажа, че „Нефтохимик" няма никаква вина, че домакините не са осигурили охрана в Свиленград. Но ние няма да позволим гавра с името на „Нефтохимик", защото нашият клуб е не по-малко именит от „Ботев" - завърши Благо Митрев.

Дембеле голмайстор номер 1 в Европа, пише на първа страница вестник "Меридиан мач". Гарра Дембеле е водещ стрелец в Европа със своите 13 гола в „А"" група. Той дели първата позиция заедно с Йеле Восен от Генк в първенствата с цикъл есен пролет. Ако продължава със същите темпове, головата машина на Левски може да се бори за „Златната обувка" в края на сезона.
Дембеле привика родата за агитка в Лил
Головата машина на Левски Гарра Дембеле ще бъде наблюдаван от семейството си по време на двубоя на „сините" с Лил във Франция.
„Познавам Лил. Много са силни вкъщи. Въпреки това няма да е нищо специално да се върна отново във Франция. Това е само един мач. Надявам се да вкарам гол. Семейството ми ще дойде да гледа от трибуните на стадион „Норд Лил Метропол", коментира накратко Дембеле около предстоящия мач на Левски с Лил за Лига Европа.„Труден мач. Допуснахме ранен гол. Трябваше бързо да го върнем, за да стоим в играта. Успяхме да го направим, радвам се, че отново вкарах хеттрик", бяха думите на Дембеле
за победата на „сините" с 4:1 над Пирин. Французинът се отчете с трети хеттрик за сезона в този двубой.
Поредният рекорд - малка гара за Дембеле. Нападателят е първият футболист на Левски с три хеттрика до X кръг. Многото голове, които Гарра Дембеле ниже наред от началото на сезона, го доближават все повече до рекордите. Нападателят вкара 3 пъти за победата над Пирин с 4:1. В този двубой той записа третия си хеттрик от началото на сезона. Трябва да отбележим, че никога досега нападател на Левски не е правел такова нещо до десетия кръг. В цялата история на клуба Дембеле е общо четвъртият футболист, който в рамките на един сезон успява на три пъти да отбележи 3 или повече гола. А е минала само една трета от сезона. За първи път това прави Михаил Вълчев през 1981/82 година. Тогава той става голмайстор на първенството с 24 гола. В две от домакинствата на Левски през сезона таранът бележи по 3 попадения - срещу Академик (Сф) - 6:1 и срещу Етър - 4:2. В 29-ия кръг срещу Черноморец Вълчев праща цели 5 пъти топката в мрежата за крайното 5:3.
Четири години по-късно Наско Сираков поставя няколко клубни рекорда, ненадминати до днес. Той става голмайстор на първенството за сезон 1986/87 с 36 гола. На три пъти бележи и хеттрикове. Отделно от това успява да последва и примера на Вълчев и също като него вкарва 5 гола на Черноморец. Този път „акулите" са разгромени с 8:1.Сегашното постижение на Дембеле най-много прилича на това на Георги Чиликов. През есента на 2002 година бургазлията вкара 3 хеттрика до 11-ия кръг Два от тях бяха поредни - в 3-тия и 4-тия кръг при гостуванията на Славия (5:2) и Рилски спортист! (4:2). В 11-ия кръг заби три пъти топката и в мрежата на Локомотив (Пд) за успеха на „Герена" с 3:1. Ако нещо в постиженията на Чиликов натежава пред тези на Дембеле, то това е фактът, че при Чилика два от хеттриковете са на чужд терен.
Въпреки това обаче 2/3 от настоящия сезон все още предстои и Гарра Дембеле може да счупи всички рекорди. Поне що се отнася до хеттриковете.

Гонзо: Няма шанс да върнем Бензукан, търсим заместник, продължава футболният ежедневник. Спортният директор на Левски Георги Иванов обясни, че няма никакъв шанс Бензукан да бъде върнат в първия отбор. Както е известно, мароканецът беше отстранен от първия състав и пратен при юношите заради, лоша дисциплина. „Няма шанс Бензукан да бъде върнат. Ще му осигурим условия да тренира, докато бъде трансфериран. За мен най-важно е да се спазва дисциплината. Тя е в основата на всеки отбор. Ако всеки тръгне да си прави каквото си иска, няма как да вървим напред. Търсим да привлечем централен бранител. Това обаче ще стане след Нова година", обясни ситуацията с Бензукан Гонзо.
„Доволен съм. Показахме доста добър футбол. Имам забележки към първите 20 минути от мача. Победихме заслужено. Показахме класа и че можем от 0:1 да вкараме 4 гола и да изтървем още толкова. Доволен съм от нападателите. Имаше проблеми в защита. Това е нормално, когато искаш да играеш нападателен и открит футбол", коментира срещата с Пирин Георги Иванов. „Няма лесни мачове в Лига Европа. Гент, Лил и Спортинг са добри отбори. Отиваме във Франция да играем футбол. Дано да вземем нещо. Взели сме си поуките от мача със Спортинг", завърши спортният директор на „сините".
Старши треньорът на Левски Ясен Петров отново остана недоволен от играта в защита на „сините" в срещата с Пирин. „Започнахме пестеливо срещата и стояхме далеч от противниковите футболисти. В началото сами си направихме мача труден. В течение на двубоя поехме инициативата в наши ръце и резултатът не закъсня. Лошото обаче е, че допускаме едни и същи грешки в защита, но работим почти всеки ден за тяхното отстраняване. Затова се надявам нашите бранители да са по-концентрирани в предстоящия мач в Европа срещу Лил. Радвам се, че успяваме да вкарваме доста голове и радваме публиката", беше коментарът на Пловдивския Джанини след победата с 4:1 над Пирин. Отбраната на „сините" отново изглеждаше колеблива в съботния мач на „Герена".

Левски се разтрепери преди „Метропол”, пише вестник "Тема спорт". Ясен Петров притеснен от грешките в защита, беснее в съблекалнята. Спортно-техническият щаб на Левски е сериозно притеснен преди гостуването на Лил. Българите играят във франция в четвъртък, 21 октомври, от 22:05 часа на стадион "Метропол". Причината за безпокойството в щаба на сините са множеството грешки, които тимът продължава да допуска в защита. Онзи ден срещу Пирин сините се пропукаха сериозно три-чети-ри пъти в отбрана, но орлетата реализираха само един гол. Не така обаче стояха нещата в Лисабон срещу Спортинг, където сините отнесоха пет парцала. Сега Пловдивския Джанини се опасява от нов подобен провал в Лига Европа. На почивката срещу Пирин наставникът е чел сериозно конско за представянето на тима в отбрана, а след края на двубоя самите футболисти признаха, че Ясен им е повишил тон. "Лошото е, че допускаме едни и същи грешки в защита. Всеки ден работим за тяхното отстраняване, но нещо не се получава. Надявам се нашите бранители да са доста по концентрирани в предстоящия мач в евротурнирите срещу Лил. Ще разузнаем максимално добре французите. Имаме доста дискове с играта им. Ще се постараем да разгадаем в детайли как играят като домакини в Лига Европа. Някои казват, че Лил е в криза, но те определено не са в такава, при положение че имат възможност да се борят за титлата във франция. Дано си извадим поуките от мача с Лисабон за двубоя с Лил", каза Петров.

Лил е безпощаден срещу балканци, продължава на втора страница вестникът. Песовете са 6 от 6 срещу тимове от нашите географски ширини. Френският тим участва в евротурнирите едва в последното десетилетие (б.а. - от сезон 2001/02), но въпреки това може да се похвали с доста престижни резултати - победи над английските колоси Манче-стър Юнайтед и Ливърпул, успехи над Парма, Фиорентина, Севиля. Най-голяма заслуга за прогреса на песовете има Клод Пюел, настоящият треньор на Лион, който за шест години на стадион „Метропол" (от 2002 до 2008) превърна Лил в добър европейски отбор (б.а. - късно снощи Лил гостува на Лион в поредния кръг от местното първенствои загуби с 1:3). Сега треньорът Руди Гарсия просто продължава добре работата му. Досега французите не се представят убедително в Група С на Аига Европа за разлика от местното първенство. До момента тимът загуби като домакин от Спортинг (1:2), а след това направи реми при гостуването си на Гент (1:1). Затова французите определиха мача си с Левски в четвъртък като ключов. Звездата на тима флоран Балмон даже го определи като по-важен от тези с Лион и Олимпик Марсилия. А това не е хич добре за сините от София, защото французите са безпощадни като домакини, особено пък срещу отбори от Балканския полуостров. До този момент Лил шест пъти е приемал съперници от нашите географски ширини и нито веднъж не е губил. Песовете са безпощадни и разкъсват всичко по пътя си. Още в първия си сезон в Европа те отнасят с 3:1 гръцкия гранд Олимпиакос. Шест години no-късно със същия резултат е пометен и солунският АЕК. През миналата година силата на Лил изпитва Фенербахче, а през този сезон французите бият румънския Васлуй, където ритат бившите левскари Живко Миланов и Станислав Генчев.Така на Левски се пада трудната задача да е първият тим от Балканите, който ще спре победната серия на Лил срещу тимове от региона.
Не футбол, а жива касапница, пише на първа страница вестник "7 дни спорт". Чичо Венци реве срещу съдиите. Йордан Лечков - и той. Същата работа с Пирин. Да кажеш, че нямат основание - имат си хората. Само в този кръг да е, с мед да ги намажеш реферите. Ама не е. Свирят си всяка седмица каквото им е наредено, за каквото им е платено и това си е.
Добре де, защо тогава се харчат пари за подготовка, за мачове, за заплати, за отбори? От какъв зор Венци и другите трошат милиони, за да има футбол?

Има по-евтин вариант. Направо да се събира съдийската комисия и да каже - този е шампион, за онзи е купата. И толкова! А след това да оставят отборите да играят нормално. Щото това не е футбол, а жива съдийска касапница.
Операция "Батето" във ФИФА, продължава на първа страница вестникът. Операция "Батето" във ФИФА организира "Сънди Таймс". През 2004 г. председателят на БОК беше заснет как гарантира, че ще осигури гласове за Лондон за домакинството на oлимпиадата през 2012 г. Вчера "Сънди Таймс" проведе същото проучване във ФИФА. Двама от членовете на изпълкома бяха заснети как се съгласяват да продадат гласа си за домакини на световните през 2018 и 2022 г. Нигериецът Амос Адаму иска 800 000 долара, а новозеландецът Рейналд Темарии - 2,3 млн. долара.
Йордан Лечков: Момчетата гледат жално-жално Момчетата ме гледат жално-жално, заяви президентът на Сливен Йордан Лечков. Той е бесен от отсъжданията на съдията Ивайло Стоянов в мача срещу Литекс (0:1).
- Футболистите играят за пари, за премии, а не могат да ги получат, защото продължават да ни ощетяват - отбеляза Лечков. - Нямаме никакви претенции за първо или второ място, но искаме да обиграваме 17-18-годишни момчета и да им дадем път за големия футбол. За съжаление се получават едни и същи неща. Непрекъснато ме питат какъв е изходът. Жилина и Черна гора много ясно ни показват къде е пътят.

Лечков коментира и казуса с бившия футболист на Сливен Илия Илиев, който осъди клуба.
- Нека да не забравяме, че Илиев облече фланелката на Славия на лагера на белите в Анталия още докато беше футболист на Сливен. Белите нито са ни предупредили, нито са искали разрешение да преговарят с него. Освен това не може граждански съд да се произнася след арбитража. Има си правила във футбола. Това е пропуск, за който трябва законодателна промяна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар