понеделник, 25 октомври 2010 г.

Дерби: Литекс - Левски 1914

Уилфред Нифлор на попадения от рекорд в "А" група 
 
http://www.bulgarica.com/wp-content/uploads/2010/08/Levski_sofia.jpg

ФАКТИ
*Литекс и Левски се изправят един срещу друг за 33-и път в „А" група. Досега „сините" имат 13 победи, 12 равенства и 7 загуби, при голова разлика 48:33.

*Литекс е третият най-силен домакин в елита (след Левски и Черноморец), а отборът на Ясен Петров - най-силният гост със спечелените 10 точки навън.

*Литекс притежава втората по стабилност отбрана (след Черноморец) - седем допуснати гола, а “сините” са най-резултатният отбор в България - 24 реализирани попадения.

ФОРМА
Литекс

*В миналото си домакинство Литекс надви с 3:1 Черно море, но в предишния мач в Ловеч не успя да вкара гол на Черноморец (0:0). Шампионът не е губил на свой терен от 16 август 2009 година (0:1 от Пирин), общо 19 поредни мача в първенството.

*Литекс е номер едно по голове след статични положения - 9 (2 след корнери, 3 след дузпи и 4 след свободни удари). Левски (7) е трети в класацията - зад Славия (8).

Левски
*След още пет неточни удара столичани ще стигнат кота 100 по този показател. Футболистите на Ясен Петров са отправили и 61 точни изстрела, а са ударили и четири греди. Литекс има 48 точни и 55 неточни изстрела, както и три греди.

*Левски отбеляза поне по един гол в последните си девет визити и е отборът с най-дълга подобна серия в елита. В тях тимът има само една загуба - 1:2 от Черноморец.

*11 от всичките 24 гола за Левски дойдоха в последните 15 минути на двете полувремена.

*Левски е изпълнил 70 ъглови удара - най-много от всички отбори в “А” група, но още не са реализирали гол след корнер. Литекс има две попадения след ъглов удар (от 47 корнера).

*Ясен Петров е пуснал в игра 27 състезатели - само ЦСКА (29) е използвал повече. За Литекс мач през този сезон са записали 23-а състезатели.

ФАКТИ ЗА ИГРАЧИТЕ
Литекс

*В последния си мач срещу Левски, Любослав Пенев успя да спечели с 2:0. Преди това обаче той загуби вечното дерби с 0:2, като впоследствие “сините” станаха и шампион.

*Александър Барт е пред 50-я си мач в “А” група - всичките за Литекс.

*Следващият гол на Христо Янев ще е 70-и за него в елита (7 за “оранжевите”). Ако Христо Йовов не играе, Янев ще е и играчът с най-много попадения от всички на терена.

*Ако успее да се разпише, Светослав Тодоров ще реализира 40-я си гол за Литекс. На Тодоров му трябват още 7, за да задмине Христо Йовов във вечната ранглиста на ловчанлии.

*Уилфред Нифлор е само на гол от рекорда за най-много попадения на чужденец в "А" група - 39, който се държи от Еуген Трика и Екундайо Джайеоба.

Левски
*Гарра Дембеле е водещият голмайстор на “А” група с 13-те си гола. За тях той се нуждаеше от само 18 точни изстрела. Французинът обаче има само две попадения извън София - срещу Видима-Раковски и срещу Черно море, и двете от дузпи.

*Владимир Гаджев е пред 40-я си мач в “А” група - всичките за Левски.

СЪДИЯТА
Станислав Тодоров (Шумен)

*Води 3 мача през този сезон и показа 20 жълти картона и 2 червени.

*Вече бе начело на една среща на Левски - успеха във вечното дерби на старта на сезона. Тогава изгони в края Владимир Гаджев за симулация.

*През миналия сезон Тодоров показа два червени картона на футболисти на Литекс в един двубой - визитата на Монтана (0:0). Тогава той изгони Галато Сандриньо.

*Забележка: Фактите са взети от официалния сайт на Левски

Няма коментари:

Публикуване на коментар